jak przygotować kawę

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. arabica czy robusta? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film