Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu legendarnych na całym globie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić można jej w rzeczy samej długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.