Dotychczasowa kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film